perjantai 30. tammikuuta 2015

Yhteenvetoa Aasian reissun kustannuksista (16.9.2014 – 24.1.2015)


Pidimme matkan kuluista excel-taulukkoa, johon merkkasimme matkamme kaikki menot. Koko neljän kuukauden reissun budjetiksi oltiin etukäteen arvioitu 16 000 euroa. Kaiken kaikkiaan rahaa kului 15 422 euroa eli aika hyvin oltiin osattu arvioida menoja. Nämä summat ovat siis kahdelta hengeltä!

Ensimmäiset kulut syntyivät jo kesällä Suomessa. Rokotuksiin ja malariatabletteihin tärvääntyi 776 euroa. Rokotuksia otettiin ”perusrokotusten” lisäksi B-hepatiitti sekä japanin aivotulehdusrokotukset. Malariatabletit (Rumbabor) tarvittiin Borneolle ja Kambodzaan.

Lentämisiin kului kaikkiaan 3 002 euroa. Tästä 1 358 euroa oli menopaluulento Helsingistä Singaporeen. Lento Kuala Lumpurista Kathmanduun ja takaisin maksoi 700 euroa. Loput eli 944 euroa kului useisiin lyhyisiin lentoihin.
Muihin liikkumisiin käytimme 1 216 euroa. Se sisältää bussi-, juna- ja laivaliput sekä taksimatkat. Lisäksi polkupyörävuokraukset on laskettu tähän summaan.
Majoituskulut olivat 2 853 euroa. Kaikkiaan vietimme reissussa 130 vuorokautta, joten keskimääräinen hinta vuorokautta kohti oli 22 euroa. Majoituimme edullisiin, mutta siisteihin hotelleihin tai bungaloweihin, joissa oli oma vessa/suihku. Hotellihuoneissa oli aina myös ilmastointi, paitsi Nepalissa, jossa sitä ei tarvinnut. Välillä aamupala kuului huonehintaan. Joskus se saattoi olla pari paahtoleipää ja kuppi kahvia. Joskus taas monipuolinen buffet aamiainen (Bangkok, Wendy House).
Ruokiin ja juomiin kului 3 764 euroa eli 29 euroa/vrk.  Tämä sisältää myös alkoholijuomat eli lähinnä ne oluet J. Tähän summaan sisältyy myös jotain pieniä ruokaostojen yhteydessä tehtyjä ostoksia (hygieniatuotteita). Niitä emme jaksaneet erotella erikseen.
Valmisretkiin käytimme 1 777 euroa. Kaikkiaan teimme 15 retkeä, joista 5 oli snorklausretkiä. Retkistä kalleimpia olivat Nepalissa tehdyt pyöräretki ja trekkausretki sekä Borneolla Mt Kinabalulle kiipeäminen ja Kinabatang joelle tehty retki. Nämä kaikki olivat usean päivän retkiä, jotka sisälsivät yöpymisen ja ruuat.
Erilaisia sisäänpääsymaksuja kertyi kaikkiaan 507 euron edestä. Hinta koostuu pääsymaksuista eläintarhoihin, museoihin sekä muihin nähtävyyksiin. Lisäksi kansallispuistomaksut on tässä summassa.
Muita sekalaisia menoja oli 1 526 euroa. Tässä summassa on matkavakuutus, pesulalaskut, hieronnat, kirjoja, karttoja, muistitikkuja, vaatteita, tuliaiset ym. Yksittäisenä suurempana menona oli Petrin silmälasit (monitehot), jotka tuli maksamaan 187 euroa.

Money, money, money
 
Kotona taas



 
 

perjantai 23. tammikuuta 2015

Singapore 21. - 23.1.2015

Aamulla kuudelta hypättiin pikkubussiin ja siirryttiin Koh Lantan saarelta Krabin lentokentälle. Kaksi lossimatkaa hidastivat matkaa kummasti eli lentokentällä oltiin vasta vartin yli kahdeksan. Meidän lento lähti ajallaan.  Krabin kentällä oli yksi koneellinen suomalaisia pakettimatkalaisia, jotka odottelivat vielä konetta vaikka sen olisi pitänyt olla jo ajat sitten paikalla. Heidän lentokone oli joutunut tekemään välilaskun Intiaan sairaustapauksen vuoksi. Kone oli edelleen Intiassa. Aikaisintaan 5 tunnin päästä se voisi olla Krabilla. Muuta tietoa ei ollut.

Singaporessa majoituimme hotelliin ja kävimme ensimmäisenä ihailemassa intialaiskortteleita. Hotellimme oli Little Indian alueella. Pieneksi huikopalaksi otimme yhdestä ravintolasta intialaista naan-leipää ja singaporelaistaTiger-olutta.
Toisena päivänä siirryimme metrolla Marina Bay Sandsin alueelle. Ihastelimme siellä jo neljä vuotta sitten tutuksi tulleita paikkoja (mm. kauppakeskuksen sisällä oleva kanavaa, jossa voi soudella veneellä ja silikonista valmistettua luistelualuetta). Nyt ei enää kokeiltu kumpaakaan.
Marina Bay Sandsin alueelta kävelimme pikkuhiljaa kohti keskeistä kauppakatua eli Orchard Roadia. Kuljimme mm. Fort Canning puiston läpi. Muutaman tavaratalokierroksen jälkeen pyrähdimme metrolla takaisin Little Indian alueelle eli hotellille. Päivän pölyt huuhdottiin hotellin uima-altaalla.
Viimeisenä reissupäivänä menimme aamupäivällä yhdessä Botanic Gardensiin ja iltapäivällä Petri meni kansallismuseoon ja Taina ostoskeskuksiin. Sitten olikin aika pistää rinkat selkään ja suunnata kohti Singaporen lentokenttää. Lento Frankfurtin kautta Helsinkiin ja sieltä autokyyti Mäntyharjulle odottaa.

Little India

Ikkunaluukut Little Indiassa

Marina Bay Sands ostoskeskus

Luisteluareena Marina Bay Sands ostoskeskuksessa

Singaporen pilvenpiirtäjiä

Vastavalmistuneet

Singaporen symboli

Orkideoja Botanic Gardensissa

Botanic Gardens

Singaporen lentokenttä

tiistai 20. tammikuuta 2015

Koh Lanta 15. - 20.1.2015

Laivamatka Koh Ngailta Koh Lantan Old Townin satamaan kesti tunnin verran. Sitten hypättiin 12 muun kanssa lavataksiin ja köröteltiin saaren toiselle puolelle Saladanin kylään. Sieltä varasimme matkatoimistosta majoituksen tänne Diamond Sand Resortiin. Tämä on muutaman kilometrin päässä Saladanin keskustasta. Resortin omistaja tuli hakemaan autolla meidät. Täällä Resortissa meillä on oma mökki ilmastoinnilla. Tämä ei ole ihan rannassa, sinne on matkaa noin 100 metriä. Ensimmäinen yö maksoi 1000 bathia eli noin 25 euroa. Seuraavat yöt saimme tingittyä 800 bathiin, kunhan emme kerro muille J.  Majoittumisen jälkeen lähdimme etsimään pyörävuokraamoa. Tällä kertaa meitä tärppäsi ja saimme allemme aasialaisittain loistavat maastopyörät. Vuokrasimme ne heti 6 päiväksi hintaan 100 bathia per päivä (2,5 euroa).

Seuraavana aamuna lähdimme heti testaamaan fillareita ja valitsimme kohteeksi saaren eteläkärjen kansallispuiston. Alkumatka tiestä oli helppoa rantoja myötäilevää baanaa, mutta sitten tie muuttui mäkisemmäksi. Jouduttiinpa joissain kohdissa talutuspuuhiinkin. Matkaa päivän aikana kertyi 50 km. Rankkaa oli ja kramppejakin tuli, mutta upeat oli maisemat. Matkalla tavattiin muslimimies, joka oli kova juttelemaan ja kertoi innokkaasti perheestään, 2 vaimoa ja useita lapsia. Aika erilainen oli hänen ajatusmaailmansa meihin verrattuna. Kulttuurit on erilaisia.

Lauantaina koitti Petrin kauan odottama päivä. Kalastusreissu. Koko päiväksi uistelemaan ison kalan toivossa Intian valtamerelle. Tätä Koh Lantan lähellä olevaa merialuetta kutsutaan Andamaanien mereksi. Uisteluveneeseen oli kokoontunut neljän hengen innokas kalastusjoukkue sekä paikallinen kalastusopas ja veneen kuljettaja. Neljän hengen kalastusjoukkueeseen oli osunut peräti kolme suomalaista eli minun lisäkseni suomalainen pariskunta. Neljäs joukkueen lenkki oli tanskalaismies.

Kukaan meistä ei ollut aikaisemmin kalastellut valtamerellä isoa kalaa, joten odottava jännitys oli aistittavissa selvästi. Aluksi ajettiin veneellä vauhdikkaasti Koh Lantalta Saladanin kaupungin venelaiturista kohti uisteluvesiä. Opas laski mereen neljän hyrräkelan siimat ja sitten alettiin odottamaan.  

Yksi vaappu ui erittäin syvässä, yksi vaappu ui noin viiden metrin syvyydessä. Vaaput olivat samantyyppisiä kuin Rapalan vaaput, mutta ne eivät olleet rapaloita. Täällä kaakkois-Aasiassa on kyllä Rapalan vaappuja monissa kalastusliikkeissä.

Kaksi muuta vapaa vetivät aivan pinnassa litkoja, joihin oli kiinnitetty tapseilla noin 5-7 mustekalakoukkua. Juuri näistä pinnassa vipattavista mustekalakoukuista Andamaanien meren kalat kiinnostuivat. Tai siis pienet tonnikalat. Jokainen kalastaja vuorollaan pääsi kelailemaan ja nostamaan merestä ylös tonnikaloja. Saimme yhteensä kaikkiaan vajaat 40 tonnikalaa.

Hämmästyttävää oli että parhaimmillaan lähes kaikissa koukuissa oli kala kiinni samalla kertaa. Siis jopa 5-6 tonnikalaa nousi hyrräkelalla samalla kertaa. Kalat olivat arviolta noin puolen kilon painoisia. Kun virvelin päässä samaan aikaan rimpuili puolenkymmentä tonnikalaa, niin siinä sai virvelin kampea kääntää jo tosissaan että sai kalat lähelle venettä. Homma onnistui parhaiten ns. pumppaamalla. Reissun puolivälissä kävimme hieman uimassa ja snorklaamassa sekä söimme lounaan veneessä.
Retken upein hetki koettiin kun urheilukalastajien arvostama sinimarliini (purjekala) nappasi kiinni pinnassa uivaan mustekalalitkaan. Meidän opas sattui olemaan lähellä ja otti hyrräkelan komentoonsa. Näimme muutamien sekuntien ajan kuinka sinimarliini taisteli upeilla ja ilmavilla hypyillä ja onnistui pääsemään irti. Harmi. Me olimme kuitenkin kokemusta rikkaampia kun olimme nähneet sinimarliinin kauniin suuren purjeselkäevän sekä miekkamaisen nokan sen hyppiessä ilmassa irti koukuista.
Oppaan olemuksesta näki heti kuinka pettynyt hän oli menettäessään tuollaisen saaliin. Tuttu tunne kaikille ison kalan menettäneelle. Hän sanoi että irronnut kala oli arviolta noin 40 kg. Hieman pettymyksestään toipuneena hän kertoili meille kalajuttuja aikaisemmista sinimarliinisaaliistaan. Hänen suurin virvelillä saamansa sinimarliini on ollut 200 kg ja sen pituus oli noin 4 metriä. Hän joutui väsyttämään sitä virvelillä noin 3 tuntia. Kertoi olleensa väsytyksen jälkeen aivan puhki ja uupunut.
Sunnuntaina koitti jälleen pyöräilypäivä. Lähdimme ajamaan saaren itäpuolta pitkin kohti saaren eteläkärkeä. Tällä puolella saarta ei ole hiekkarantoja eikä siten myöskään hotelleja. Paikallista asutusta oli siellä täällä kumipuuviljelmien seassa. Ajoimme aluksi Old Towniin eli Lantan vanhaan satamakaupunkiin kahville ja sieltä edelleen niin pitkälle kuin tietä riitti. Tälläkin puolella saarta tie oli aluksi tasaista ja muuttui sitten pikkuhiljaa mäkiseksi.
Maanantaina jatkettiin pyöräilyllä. Ensin ajeltiin hotellilta etelään jo aiemmin meille tuttua pikkutietä täällä länsirannikon puolella. Sitten noustiin isompaa maantietä saaren keskiosaan. Sieltä löytyi taukopaikaksi ravintola, josta oli upeat näkymät saaren itärannikolle.
Iltapäivällä ehdimme vielä kokeilemaan SUP-lautaa (= stand up paddle) rannalla. Vuokrasimme yhden laudan tunniksi ja vuorotellen meloimme sillä. Lauta muistuttaa purjelautaa, mutta siitä puuttuu purje. Laudan päällä seisotaan ja melotaan lautaa eteenpäin. Aluksi seisominen laudan päällä tuntui epävarmalta, mutta siihen tottui nopeasti. Onneksi meille ensikertalaisille oli tyyni keli.
Tiistaina oli viimeinen Koh Lanta päivä ja samalla viimeinen pyöräilypäivä. Lähdimme kartoittamaan pohjoisempaa Lantan saarta (Koh Lanta Noi). Saarten välillä liikennöi lossi, tosin siltaa ollaan juuri rakentamassa. Matkalla kävimme myös mantereelle menevässä lauttasatamassa. Tällä saarella ei turismista ollut tietoakaan. Saimme ajella rauhallisia maaseututietä pitkin muutamien koirien haukkuessa peräämme. Iltapäivällä vuokrasimme edellisestä päivästä innostuneina uudestaan SUP-laudat, nyt molemmille omat.
Huomenna pakkaamme taas rinkkamme ja lennämme Krabin lentokentältä Singaporeen.  

Klong Dao Beach, Koh Lanta

Saladanin keskustaa

Juuri lähdetty hotellilta polkemaan

Kumipuuviljelmiä pyöräretkellä

Matkalla kohti saaren eteläkärkeä

Koh Lantan eteläisin niemenkärki

Jyrkkiä laskuja (ja nousujakin)

Muslimimies halusi Tainan kanssa kuvaan

Vieheet meressä ja tärppejä odotellaan

Eka kala iski vaappuun

Eka tonnikala

Minun eka kala

Uisteltiin upeassa saaristossa

Uistelumaisemaa parhaimmillaan

Parhaimmillaan  tonnikaloja tuli 7 kerralla

Ruokakoju Old Townissa

Kuninkaalliset pyörät

Tankkauspiste pyöräretkellä

Klong Dao Beach

Rantatiellä pyöräilemässä

SUP-laudalla

SUP-laudalla

Heinäsirkka

Pyöräretkellä lossissa

Rauhallisia teitä pyöräillä

Merenrantameisemia saaren länsiosassa

torstai 15. tammikuuta 2015

Koh Ngai, Thaimaa 13. - 14.1.2015

Saarihyppelyn seuraava kohde on Koh Ngai. Matka Kradanin saarelta Ngain saarelle taittui laivalla noin puolessa tunnissa. Tämän saaren satamassa oli kunnon laituri, joten ei päästy nyt kahlaamaan.

Heti majoittumisen jälkeen lähdettiin snorklailemaan aivan laiturin vieressä olevalle rannalle. Siellä oli ihan mukavasti korallia ja kaloja. Valitettavasti kova tuuli ja aallokko heikensi näkyvyyttä eli vesi oli sameaa. Iltapäivällä kävelimme polkua pitkin vielä snorklaamaan viereiselle biitsille. Toisena päivänä osallistuimme veneretkelle, jossa käytiin snorklaamassa yhdessä luolassa ja muutamalla rannalla. Reissulla saatiin ihailla upeita merimaisemia.
Kun tultiin veneretkeltä takaisin, niin Ngai saaren laiturilla oli mies kalastamassa. Hän onki virvelillä, johon oli viritetty pohjapaino-onki. Painon yläpuolelle oli sidottu lyhyillä tapseilla noin 3-5 koukkua. Syöttinä oli pienen mustekalan lonkeron palasia. Mies sai useita noin 15-20 senttisiä kauniita kaloja laiturin vierestä.
Mies neuvoi, että hotellilla on lainattavissa onki. Petri saikin lainata hotellin keittiössä työskentelevän miehen kalastusvälineitä eli virveliin viritettyä pohjapaino-onkea. Laiturilla kalastanut mies lainasi mustekalan paloja syötiksi. Kalat kävivät kyllä nappaamassa, mutta valitettavasti taito ei riittänyt kalojen saamiseen ylös. Tosi mukava kalastussessio auringon laskun aikaan.
Sveitsiläsen tytön kanssa käytiin läpi kokemuksia eri saarilta

Lounaaksi mereneläviä sitruunaruoholla ja kanaa ananaksella. Nam.

Lepohetki

Karstivuoria veneretkellä

Snorklausta

Snorklausretken opas kalasti harppuunalla. Tässä saalis.

Kalastajan saalista laiturilta

Paikallinen kalastaja antoi syöttejä Petrille

Laiturikalastusta illalla
 
 

 

tiistai 13. tammikuuta 2015

Koh Kradan, Thaimaa 11. - 12.1.2015

Saarihyppely jatkui Koh Lipeltä laivalla Koh Kradanille. Neljän tunnin matka taittui mukavasti välillä laivan sisätiloissa lueskellen välillä kannelta maisemia ihaillen.

Koh Kradanilta löysimme majoitukseksi samanlaisen bambumajan, jossa olimme viimeisen yön Koh Lipellä. Majoitushinnat ja ruoka näyttävät olevan mantereeseen verrattuna kalliimpia, mutta se on ymmärrettävää, sillä kaikki tarvikkeet tänne pitää kuljettaa pitkähäntäveneillä.

Saarella ei ole ollenkaan teitä, eikä siis autoja tai muita moottoriajoneuvoja. Tämä on siis harvinainen paikka Aasiassa, sillä täällä ei ole ensimmäistäkään mopoa tai moottoripyörää. Täällä on muutamia majoitusvaihtoehtoja rannalla ja liikkuminen tapahtuu rantahiekkaa pitkin kävelemällä. Yksi polku menee päärannalta saaren toiselle puolelle pienelle autiorannalle.

Tekemistähän täällä on vaikka kuinka paljon: voi snorklata, snorklata ja snorklata. Näin me ainakin tehtiin. Hyvät paikat snorklaukseen alkoi aivan läheltä meidän bambumajaa ja niitä jatkui kilometritolkulla. Tosin mitään uutta ja erikoista ei tullut vastaan.

Koh Lipen pääkatu, matkalla satamaan

Maisemia välillä Koh Lipe - Koh Kradan

Pitkähäntävene vei meidät laivalta saarelle

Iltamaisemia Koh Kradanilla

Lastenhoitohommissa

Koh Kradanin rannalla

Jätehuolto toimii
Koh Kradanin "rantakatu"

Koh Kradanin "satama"