lauantai 10. tammikuuta 2015

Koh Lipe, Thaimaa 7. - 10.1.2015

Reilun puolentunnin laivamatka Malesian Penangista Thaimaan puolelle Koh Lipelle kesti noin puolitoista tuntia. Tuuli oli heikko eli kyyti oli tasaista. Laiva jätti meidät noin 100 metrin päähän rannasta, sillä iso laiva ei päässyt matalalla hiekkarannalla lähelle rantaa. Siirryimme ponttoonilaiturille ja siitä pitkähäntäveneeseen, joka vei meidät lyhyen matkan lähelle rantaa. Loppumatkan muutamat kymmenet metrit kahlattiin kuumalle valkohiekkaiselle biitsille.

Maa oli vaihtunut Malesiasta Thaimaaksi, joten ensimmäisenä rannalla piti hoitaa maahantulomuodollisuudet. Siis passia ja maahantulolomaketta taas kehiin. Sen jälkeen päästiin etsimään itsellemme majapaikkaa, sillä tällä kerralla ei varattu sitä etukäteen. Majoitusmahdollisuuksia Lipen saarella oli vaikka kuinka paljon. Sen sijaan autoja saarella ei ole kuin muutama. Mopoille tehtyjä kapeita betoniteitä on muutamia kilometrejä. Lähiliikenne täällä hoidetaan pitkähäntäveneillä, joita jokaisella rannalla on runsaasti.
Eka päivänä tutkailimme snorklailemalla sekä etelään päin olevan päärannan Pattaya Beachin että itään päin olevan Sunrise Beachin. Meidän majoituspaikka on suurinpiirtein näiden rantojen välillä menevän tien puolivälissä. Sunrise Beachillä ei ollut mitään mainittavaa nähtävää snorklatessa. Muutamia kaloja näkyi, mutta rannan tuntumassa ei ollut mainittavia koralleja. Pattaya Beachillä oli jo jonkun verran elävää korallia ja erilaisia kaloja ainakin kivikkoisella reuna-alueella.
Aivan uusi ilmiö meille oli merivirrat. Sunrise Beachin lähellä oli saari ja etenkin saaren ja rannan välissä merivirta oli voimakas. Onneksi rannalla olleet suomalaiset jo varoittelivat meitä siitä. Meressä pystyi helposti uimaan rannansuuntaisesti etelään merivirran mukana. Mutta takaisin pohjoisen suuntaan uiminen oli todella raskasta. Siis lähes täysillä uimalla Petri pääsi pikkuhiljaa eteenpäin. Leppoisasti uiskennellessa saattaisi siis ajautua kauaskin lähtöpaikasta merivirran mukana, jos ei olisi ”hereillä”.
Toisena päivänä Lipellä lähdimme snorklausretkelle lähisaarille. Pitkähäntäveneessä oli 8 henkilöä eli 4 pariskuntaa sekä kuski/opas. Kiertelimme useita Koh Lipen lähisaaria: Koh Adang, Koh Rawi, Koh Yang ja Koh Hin Ngam. Päivän reissu maksoi noin 13 euroa per kärsä. Hintaan sisältyi snorkkeli, maski ja räpylät sekä lounas. Lisäksi piti maksaa kansallispuistomaksu. Päivän aikana näimme pikkukaloja ja jonkin verran koralleja.
Seuraavana päivänä kävelimme Sunset Beachille. Ranta oli paratiisimaisen rauhallinen. Snorklailimme beachin kivikkoisia reunoja. Ranta oli tuulelta suojassa ja vesi oli todella kirkasta. Iltapäivällä menimme jälleen Sunrise Beachille. Nyt merivirta ei ollut niin kova ja pystyimme snorklaamaan läheiselle saarelle. Rannan ja saaren väli oli hyvää snorklailumaastoa, koralleja ja kaloja oli koko ajan.  Saarelta takaisin tullessa vesi oli laskenut vuorovesivaihtelun takia, joten se hieman haittasi paluumatkaa.
Viimeisenä Lipe-päivänä vaihdoimme majoitusta meren rannalla olevaan bambumajaan. Tässä sitä istutaan majan terassilla olutta siemaillen ja maisemia ihaillen. Muuten päivä sujui edellisten tavoin eli snorklaten eri puolilla saarta. Meillä oli onni nähdä viiden hain ryhmä. Hait oli noin 50 cm pitkiä ja ne me näimme rantakalliolta katsellen. Burmalainen rakennustyömies sattui nimittäin olemaan rannalla ja opasti meitä seuraamaan tätä hairyhmää. Snorklatessa näimme isoimman kalaparven mitä olemme koskaan ennen nähneet. Kalat olivat melko kookkaita (n. 20 – 30 cm).
Huomenna saarihyppely jatkuu ja siirrymme saarelle nimeltä Koh Kradan.
Sunrise Beach

Upeita perinteisiä pitkähäntäveneitä

Petri pääsi rantabaariin
Kylmäkuljetus

Koh Lipen pääkatu

Sunset Beach

Pattaya Beach


Vain Beach Resort, Sunrise Beachillä

Meidän bambumaja

 



 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti